Calitatea si falsificarea uleiurilor esentiale. Mici lamuriri

Calitatea si falsificarea uleiurilor esentiale. Mici lamuriri

Extras din Denise Whichello Brown, "Aromaterapia - terapia prin uleiuri esentiale"

Pentru a avea rezultate optime este vital să folosim numai uleiuri esenţiale pure de calitate superioară. Este un lucru regretabil că multe uleiuri esenţiale disponibile astăzi pe piaţă sunt de calitate slabă şi, de aceea, nu pot ajuta la remedierea problemelor de sănătate. Numai cinci la sută din uleiurile esenţiale produse în lume sunt folosite pentru aromaterapie. Comercianţii de uleiuri esenţiale aprovizionează în mare parte industria parfumului, pe cea alimentară, farmaceutică şi pe cea chimică. Industria alimentară şi cea a parfumului sunt mult mai interesate de mirosul sau de gustul unui ulei decât de efectele sale terapeutice. Aceste industrii trebuie să folosească uleiuri esenţiale cu aceeaşi formulă chimică dacă vor să producă în mod consecvent aceeaşi aromă şi acelaşi gust, aşa că sunt nevoite „să falsifice" uleiurile pentru a copia aromele şi gusturile. Şi preţul este un motiv major.

Factori cum ar fi vremea, recoltele proaste, varietatea plantelor, compoziţia solului, timpul, metoda de cultivare şi metoda de extracţie pot afecta în mare măsură compoziţia uleiurilor esenţiale, iar aceasta creează dificultăţi industriilor alimentare şi de parfum, care au ca obiectiv standardizarea. Furnizorii de uleiuri esenţiale falsifică uleiurile, adăugând ingrediente sinte¬tice, alcool, ulei vegetal, constituenţi chimici ieftini sau uleiuri esenţiale la preţ scăzut. Uneori întregul ulei esenţial este substituit cu unul similar, mai ieftin, pentru un profit comercial (de exemplu, lavandinul poate fi vândut ca lavandă).

Bineînţeles, uleiurile esenţiale folosite în aromaterapie trebuie să fie pe cât posibil pure, naturale şi „complete", pentru ca acestea să îndeplinească efectele terapeutice dorite. Materialele sintetice care simulează aroma şi aspectul unui ulei esenţial nu pot avea aceleaşi proprietăţi terapeutice ca cele ale unui ulei esenţial şi nu trebuie folosite în terapie. De asemenea, chimicalele sintetice pot avea efecte secundare neplăcute şi periculoase, la fel ca şi medicamentele sintetice. In laborator este imposibil să copiezi în întregime un ulei esenţial. Constituenţii fundamentali vor lipsi în mod inevitabil. La procesul de vindecare participă totalitatea componentelor unui ulei esenţial, fiindeă numai ca întreg ajută foarte mult. Dacă uleiurile sunt prezentate ca „identic naturale", aceasta înseamnă că uleiul este sintetic şi că este produs în laborator şi nu este, aşadar, potrivit pentru aromaterapie.

De asemenea, uleiurile sintetice nu deţin „forţa vitală" sau „forţa vie" a uleiurilor esenţiale, care vine de la plante. Chimicalele nu conţin „vibraţia" plantelor naturale. Având în vedere faptul că majoritatea furnizorilor de produse folosite în aromaterapie cumpără uleiuri esenţiale de la importatori care aprovizionează industria alimentară şi pe cea a parfumului, este important să căutăm un furnizor care distribuie în principal uleiuri esenţiale folosite numai pentru uzul terapeutic. De-a lungul anilor, am constatat că achiziţionarea uleiurilor esenţiale este o chestiune de încredere.

Păstrarea şi depozitarea

Uleiurile esenţiale sunt extrem de preţioase şi ar trebui tratate cu respect - de altfel, sunt şi foarte scumpe. Acestea sunt distruse de lumina ultravioletă şi se deteriorează mai rapid la partea albastră a spectrului decât la cea roşie. Aşadar, uleiurile esenţiale ar trebui depozitate în sticle de culoarea chihlimbarului (dacă însă vă păstraţi uleiurile esenţiale în sticle albastre, atunci acestea trebuie ţinute la întuneric - acest aspect fiind mai puţin important dacă sticlele sunt de culoare maro). Niciodată nu lăsaţi uleiurile la decantat în sticle simple sau de plastic. Nu trebuie să stea niciodată direct în soare, deci evitaţi pervazurile prea luminoase — indiferent cât de bine ar arăta!

Uleiurile esenţiale nu sunt rezistente la temperaturile extreme. Sunt extrem de volatile, ceea ce înseamnă că se evaporă rapid. Puneţi capacele la loc imediat şi asiguraţi-vă întotdeauna că sunt bine închise atunci când nu sunt folosite. Uleiurile esenţiale trebuie păstrate cu grijă pentru a preveni degradarea chimică (cum ar fi un proces în care calitatea uleiului esenţial este redusă în timp), dacă se depozitează în condiţii proaste.

Uleiurile esenţiale pure vor rezista aproximativ trei ani de la data îmbutelierii. In condiţii excelente de îmbuteliere şi de păstrare (de exemplu: sticle de culoarea chihlimbarului, într-un loc răcoros, fără aer) acestea pot rezista în jur de cinci ani. Uleiurile obţinute din citrice tind să aibă o viaţă mai scurtă, din cauza proporţiei mari de terpenă, la fel şi uleiurile absolute şi de răşinoase care, în timp, se îngroaşă mai mult, iar mirosul solventului devine şi mai perceptibil.

Odată ce uleiurile esenţiale sunt diluate în ulei vegetal, viaţa acestora este redusă în mod spectaculos. Este de dorit să folosiţi amestecuri obţinute recent. Un amestec rezistă de la trei la şase luni dacă este depozitat într-o sticlă de culoarea chihlimbarului, într-un loc răcoros, departe de lumina soarelui. Dacă se adaugă şi ulei din germeni de grâu, atunci acesta va rezista între şase şi nouă luni de zile. Dacă mirosul se alterează şi uleiul vegetal devine rânced, atunci va trebui, cu siguranţă, să îl aruncaţi.

 Sfaturi pentru cumpărare şi depozitare

Recipientele din sticlă simplă sau din plastic nu conţin uleiuri esenţiale pure. Cumpăraţi întotdeauna uleiuri în sticle de culoarea chihlimbarului. Si haideti sa va puneti intrebarile necesare inainte de achizitionarea unui ulei esential.

Cât de vechi sunt uleiurile esenţiale?

Când au fost îmbuteliate?

Sunt uleiurile expuse direct la soare?

Toate uleiurile esenţiale au acelaşi preţ? Dacă da, atunci cu siguranţă nu achiziţionaţi uleiuri esenţiale pure. De exemplu, uleiul esenţial pur de trandafir este mult mai scump decât cel de lavandă sau de rozmarin.

Uleiurile esenţiale au fost diluate în ulei vegetal? Dacă da, când au fost amestecate?

Uleiurile esenţiale au fost falsificate cu materiale sintetice sau agenţi de îngrăşare?

Comerciantul produselor de aromaterapie are vreo relaţie cu industria alimentară sau cu cea a parfumurilor? Căutaţi întotdeauna un specialist în aromaterapie.

Furnizorul dumneavoastră deţine informaţii despre uleiurile esenţiale?

Dacă se vând amestecuri într-un magazin, există printre angajaţi un aromaterapeut calificat?

Aţi ales furnizorul pe bază de recomandări?

Când a fost înfiinţată firma de aromaterapie sau este furnizorul certificat?

Uleiurile esenţiale ar trebui păstrate întotdeauna departe de copii. Dacă sunt înghiţite, unele dintre ele pot fi foarte periculoase.

Nu aşezaţi niciodată uleiurile esenţiale pure, îmbuteliate, pe plastic, pe suprafeţe pictate sau lustruite care pot fi deteriorate de constituenţi chimici.

Ţineţi întotdeauna uleiurile esenţiale departe de orice sursă de foc.

Depozitaţi uleiurile esenţiale departe de medicamentele homeopate care pot fi anihilate de aromele mult mai puternice.

Desi pare complicat, sunt practici simple si curente de achizitie a unui bun de consum si ar trebui sa invatati sa va asigurati mereu calitatea maxima la produsele pe care le achizitionati in acest domeniu. In rest, un ulei adevarat, va fi o desfatare pentru simturi si un bun prieten pentru orice nevoi ati avea!

Toate comentariile

Lasa un raspuns