Despre uleiurile esentiale

Despre uleiurile esentiale

Despre uleiurile esentiale. Scurta introducere.

Uleiul esential este o substanta odoranta si volatila, extrasa dintr-o planta vegetala sub forma lichida. Compus din substante active, acesta provine dintr-o secretie naturala continuta de celulele plantei. In functie de organul secretor (fruct, frunza, floare, scoarta…) din aceeasi planta se pot obtine uleiuri esentiale cu caracteristici biochimice si proprietati distincte, foarte diferite, cu functii si terapeutica complet distincta.

Compozitia uleiurilor esentiale este foarte complexa, ele replicand la nivel molecular intreg Universul si asigurand un echilibru perfect al respectivului sistem vegetal. Acestea pot avea cateva sute de molecule diferite, fiecare avand proprietati specifice. Aceste molecule actioneaza in sinergie, ceea ce explica eficienta si polivalenta uleiurilor esentiale. 

Fiind volatile, uleiurile esentiale nu rancezesc, sunt solubile in ulei si alcool, dar nu in apa. Nu exista diferenta intre "uleiurile voatile" si "uleiurile esentiale", fiind sinonime.

EXTRAGEREA UNUI ULEI ESENTIAL                               

Uleiurile esentiale sunt obtinute prin: 

  distilare cu vapori de apa intr-un alambic   - pentru plantele aromatice. 

  presare la rece - pentru esentele de citrice.

Aceste procedee dau cele mai naturale extracte.

DISTILAREA CU VAPORI DE APA

Foarte pe scurt, iar detalii  gasiti aici, plantele sunt asezate intr-un cos perforat deasupra unui rezervor de apa, pe o sursa de caldura. Vaporii de apa patrund in plante si se incarca cu principalii activi ai plantei respective. Apa este apoi racita pentru a trece la starea lichida.

Se obtin astfel 2 componente: ulei esential si apa florala diferentiate si separate prin densitate. Uleiul esential este constituit din 100% molecule aromatice care sunt insolubile in apa. Apa florala, o apa delicat parfumata, este utilizata nu numai in aromaterapie dar mai ales in cosmetica si in domeniul alimentar.

PRESAREA LA RECE

Acest mod de extractie este rezervat exclusiv citricelor ale caror molecule aromatice se gasesc in coaja sau epicarp. Substanta aromatica este obtinuta prin presare la rece a cojilor. Ea se numeste esenta.

Chemotipul sau tipul biochimic al plantei

Chemotipul unui ulei esential este o referinta precisa care indica componenta biochimica majoritara si distincta prezenta in uleiurile esentiale. Este elementul ce permite sa distingem uleiuri esentiale extrase din aceeasi varietate botanica dar cu o compozitie biochimica diferita.

Chemotipul este reperat gratie unei analize cromatografice si spectrometrice care recunoaste si identifica moleculele. Aceasta clasificare capitala permite selectionarea uleiurilor esentiale pentru o utilizare foarte precisa, sigura si eficienta.

Ex : Rozmarinul cu chemotipul Cineol este cel pentru infectiile respiratorii

Rozmarinul cu chemotipul Camfor este cel utilizat pentru aparatul muscular si articulatii dureroase

Rozmarinul cu chemotipul Verbenone este stimulent al ficatului –vezicii biliare

Pentru cei impatimiti ai uleiurilor esentiale, puteti lua ca lectura obligatorie, tratatul listat: https://ttngmai.files.wordpress.com/2012/09/handbookofessentionaloil.pdf

Surse:

Denise Whichello Brown, Aromaterapia- terapia prin uleiuri esentiale

http://medplanet.dbioro.eu/doc/Ghid%20procesare%20avansata%20RO.pdf

http://www.experience-essential-oils.com/methods-of-extracting-essential-oils.html

Toate comentariile

Lasa un raspuns